Etiquetes

divendres, 18 d’abril de 2014

Ressenya d'Anna Maria Villalonga

Tenebra és el títol de la primera novel·la que s'autoedita Emili Gil. Atès el recolzament que el llibre ha rebut de moltes persones, en aquest bloc s'intentarà aplegar els diferents elements que envolten Tenebra, esdevenint alhora un complement gràfic de la novel·la. Moltes gràcies a tothom.

 

 

 

Ressenya de TENEBRA,

 per Anna Maria Villalonga

(publicada originalment a A l'ombra del crim:

http://alombradelcrim.blogspot.com.es/search/label/terror)

 
Totes les fotografies que il·lustren aquesta ressenya són de Joan Ignasi Puigmartí. Benvinguda Oficial de Tenebra a Barcelona. Divendres, 4 d'abril de 2014. Jip Photos contacte al facebook, o bé al telèfon: 658 90 00 60

Tenebra és un somni del seu autor. És el somni d’un francòfon declarat, gran amant de París i de la cultura francesa, singularíssim coneixedor dels seus artistes i escriptors (especialment del segle xix i principis del xx) que, amb la novel·la, els ha volgut retre un merescut homenatge.

Tenebra és una reivindicació de la tradició del terror i del fantàstic més canònica, més clàssica. I no només francesa, és clar, sinó també d’altres contrades. Ningú no pot obviar noms com el de Poe ˗quin millor exemple!˗, reconegut pioner del gènere.

Anna Maria Villalonga fou molt eloqüent durant la Benvinguda Oficial de Tenebra a Barcelona


Tenebra és, encara més, una engrescadora ficció, molt personal, que ens atrapa des de la primera pàgina i que, emparant-se en alguns recursos de la narrativa negrecriminal i de la literatura d’intriga i suspens, aconsegueix travar una història, terriblement macabra i tenebrosa, on no hi falta de res. Fantasmes, aparicions, crims, ambigüitat, símbols, figures estranyes i més d’un calfred.  

Tenebra és una proposta que no s’està de palesar l’erudició del seu autor i que, per tant, se’ns mostra farcida de referències, anècdotes, llegendes, dades històriques, informació bibliogràfica, detalls de la biografia dels personatges (reals o no), curiositats, intertextualitats, saviesa.  

Anna Maria Villalonga s'expressa amb una claredat esfereïdora


Tenebra és un llibre estimat i mimat, on el seu autor fa un exercici potent. Tot aprofitant alguns dels recursos que li ofereix el seu coneixement de la tècnica de l’escriptura, confegeix un text on es planteja en profunditat la interioritat humana. Qui som? Què volem? Per què ens comportem com ho fem? Per què ens preocupem de coses accessòries i deixem de banda allò que és veritablement important a la vida? El joc del mirall, la inversió de rols i d’universos, la (re)interpretació de la simbologia més clàssica li permeten girar la truita. I així com París pot convertir-se en Sirap (amb un senzill anagrama), així també nosaltres (els humans) podem davallar al món del subsòl (a les catacumbes, a les tombes, allà on són les nostres restes) i assajar la possibilitat d’una existència diferent. Una existència que ens faci més lliures, menys presoners dels altres i de nosaltres mateixos, menys hipòcrites. 

Anna Maria Villalonga amb un clavell negre a la mà, un dels protagonistes de Tenebra

Tenebra és l’honest i sincer receptacle de totes les dèries, afeccions, manies, inclinacions, desigs i aspiracions d’Emili Gil.

Però, per a mi, Tenebra sempre serà aquella novel·la tan especial que el seu autor em va fer arribar, amb els ulls plens d’il·lusió, quan encara era només un plec de folis impresos a casa i relligats amb un senzill cuquet de copisteria. Aquella novel·la que vaig llegir, astorada, i sobre la qual vam xerrar, l’autor i jo,  àmpliament i llarga. Aquella novel·la que ara sento molt meva quan la veig convertida en una realitat, en un magnífic volum esplèndidament editat.

Que tingui molta sort i un gran recorregut.

Tu i Tenebra us ho mereixeu. Enhorabona, Emili. 

Anna Maria Villalonga i Emili Gil rient


1 comentari:

  1. He llegit i rellegit la novel•la. Vaig sentir molt no poder assistir a la seva presentació, però he gaudit de les fotografies que s’han publicat, he sentir i he intercanviat opinions i també he tingut la sort de comentar-ho tot amb l’amic Emili.
    Ara, Anna, acabo de llegir la teva crònica que m’ha donat una versió molt acurada de Tenebra. Tens raó, Tenebra és com un mirall on s’hi reflecteixen fantàstiques histories que ens fan pensar en una infinitat de coses, i molt amb París i la seva varietat que és sempre present amb l’energia, encís, voracitat i passió de tots el personatges que l’Emili ens relata i ens contagia pàgina a pàgina .
    Gràcies Anna!

    ResponElimina