Etiquetes

dimecres, 2 de desembre del 2015

Ressenya de Shaudin Melgar-Foraster

Tenebra és el títol de la primera novel·la que s'autoedita Emili Gil. Atès el recolzament que el llibre ha rebut de moltes persones, en aquest bloc s'intentarà aplegar els diferents elements que envolten Tenebra, esdevenint alhora un complement gràfic de la novel·la. Moltes gràcies a tothom.

Ressenya de Shaudin Melgar-Foraster 

  sobre TENEBRA

(dissabte, 28 de novembre de 2015)

  (publicat originalment a https://maiera.wordpress.com/2015/11/29/emili-gil-guanya-lictineu-2015-a-la-millor-novella-fantastica/)

 
 
 
 
Fa una estona m’he assabentat d’aquesta notícia. I que contenta estic!
 
 
Us vaig parlar de l’Emili Gil en un article de 2012, en aquest bloc. Us deia que ens coneixíem virtualment, però això era llavors perquè ens vam conèixer com cal a Barcelona uns mesos després. I també explicava que l’Emili “a més de ser una persona magnífica és un especialista català en literatura fantàstica i sobre aquest tema en general. És també escriptor de relats, i no em puc pas descuidar que és un traductor exceŀlent. He llegit traduccions seves de poemes de Baudelaire i de H.P. Lovecraft, al català, i l’home m’ha deixat gairebé sense paraules”. L’Emili ja havia publicat llibres: de relats i traduccions, com ara la traducció d’Històries de terror de Bram Stoker; però cap noveŀla. Fins que l’any passat va aparèixer Tenebra.

 

 
Tenebra és una noveŀla autoeditada —magníficament editada, he d’afegir— que ha rebut una molt bona acollida. Té nombrosos lectors i moltes ressenyes entusiastes, i l’Emili no ha parat d’anar anat amunt i avall per les terres catalanes per respondre entrevistes i fer actes de presentació de la noveŀla —tants actes que ja he perdut el compte—. No m’estranya la rebuda que ha tingut perquè Tenebra és molt especial. Entra dins la literatura fantàstica i de terror, però és un terror clàssic, no de sang i fetge sinó d’aquell que et fa sentir un calfred (molts calfreds en el cas de Tenebra). És a més un text farcit d’erudició i  d’intertextualitat i té diversos nivells. L’intriga l’amara mentre ens presenta la ciutat de París que l’autor coneix amb detall. Tanmateix, és un París que en comptes de ser la ciutat de la llum és la ciutat de la tenebra; un món subterrani, misteriós.
I avui, dissabte 28 de novembre de 2015 (quan faig aquest escrit), Tenebra ha guanyat el Premi Ictineu a la millor noveŀla fantàstica escrita en català.

Enhorabona, Emili! T’ho mereixes!
NOTA
Per adquirir Tenebra, adreceu-vos a l’autor: absentagil@yahoo.es
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada